Wij zijn IJsclub van de week op schaatsen.nl


 

'Deze baan kan snel open'

www.schaatsen.nl

 Door Marjon Labordus, 28-04-2014 11:12

De ijsclub van deze week (week 18) is IJsclub Oudendijk.

Vorige maand organiseerde de ijsclub al voor de 31e keer haar recreatieloop, inmiddels over een flink aantal afstanden. Secretaris Harmina ter Schure: "Deze activiteit is ooit ontstaan in een periode dat er een tijd lang geen natuurijs was. En dan moet je toch iets doen om in contact te blijven met de leden én hen iets anders aanbieden. We kozen voor een run in combinatie met een wandeltocht."

"Door de jaren heen kwamen er – op verzoek van de leden – steeds meer verschillende afstanden bij, waaronder een halve marathon, en zijn we met de wandeltocht gestopt. En we hadden dit jaar, waarschijnlijk mede dankzij het fraaie weer, ruim 115 deelnemers."

Dat weer is eind maart niet altijd even mooi. Vorig jaar werd de loop op het laatste moment zelfs nog afgelast. "Het was al een behoorlijk koud voorjaar en het vroor nog flink. Voor de dag van de loop werd zelfs een gevoelstemperatuur voorspeld van min twintig graden en toen hebben we besloten het evenement af te blazen. Niet zozeer voor de lopers maar wel voor alle vrijwilligers die langs de route staan, zoals de mensen in de waterposten, de verkeersregelaars en EHBO'ers."

"Het werd ons niet door iedereen in dank afgenomen, want het klinkt ook wel een beetje vreemd dat een ijsclub iets niet door laat gaan omdat het te koud is. Maar wij zijn als club wel verantwoordelijk voor onze vrijwilligers en we durfden het op dat moment gewoon niet aan. Het is trouwens wel grappig dat het dit jaar op hetzelfde moment zeker dertig graden warmer was."

Jeugdschaatsen

Het was een welkom sportevenement voor de leden die afgelopen winter niet konden schaatsen op natuurijs. "Wij zijn een echte natuurijsvereniging en dus gebeurt er niet zo veel als het niet vriest. Een aantal kinderen gaat wel naar de overdekte kunstijsbaan in Hoorn, maar dat groepje is klein."

"Daarom werken we op het gebied van het jeugdschaatsen sinds een paar jaar samen met de ijsclub Scharwoude/Grosthuizen. We hebben zelf te weinig deelnemers om ze allemaal in een groepje op hun eigen niveau te kunnen laten trainen en nu we samenwerken kan dat wel."

 

"Het is wel op een behoorlijk vroeg uur: ze rijden van 7.55 tot 8.55 uur op zaterdagochtend. En ik weet dat juist dat vroege tijdstip voor een aantal ouders reden is geweest om af te haken. Aan de andere kant: je bent wel vroeg op, maar als je terugkomt, heb je nog de hele dag om andere dingen te doen."

Betonplaat

Het liefst schaatsen de inwoners van Oudendijk op de eigen natuurijsbaan en die ligt sinds een paar jaar op een betonplaat, aan de rand van het dorp. "Er stond daar ooit een kas om tulpen voor te broeien. Die is gesloopt, maar de fundering is blijven liggen. De man van wie het land is, is zelf ook lid van de club. En toen bleek dat het terrein waar we eerst water op lieten lopen in de winter via een dijk lekkage veroorzaakte bij de buren, ontstond het plan om water op deze vloer te zetten."

"Omdat het een mooie egale bodem van beton is hebben we aan een paar centimeter water genoeg. Het is dus vrij snel bevroren, dus er kan al vlug op geschaatst worden en het is nog erg veilig ook. Het mag dan niet zo'n super grote baan zijn, deze plek is eigenlijk veel gunstiger en we zijn er erg blij mee."

De Vijf Dorpentocht

Alleen voor De Vijf Dorpentocht, die ook langs Oudendijk voert, gaat de club terug naar het open water. "Die hebben we twee jaar geleden nog gehad en dat blijft een enorme happening. Een flinke klus ook, maar er waren weer heel veel deelnemers en we genieten dan ook volop, want dat is toch waar je het als natuurijsclub voor doet."

"Zelf was ik gelukkig ook een keer 'vrij' van mijn stempelpostplicht, want ik zit natuurlijk niet voor niets in het bestuur van een ijsclub: ik ben zelf ook een liefhebber. En dus kon ook ik de tocht rijden: heerlijk."

Clubpaspoort

Naam club: IJsclub Oudendijk.
Gevestigd in: Oudendijk (Noord-Holland).
Bestaat sinds: 1888 (vorig jaar dus 125 jaar).
Aantal leden: ongeveer 160.
Jongste lid: jeugdleden zijn samen lid met hun ouder(s), dus 18/19 jaar.
Oudste lid: 82 jaar (hij is tevens onze oud-voorzitter).
Bijzondere lid: de notaris is lid voor het leven.
Toppers in de gelederen: oud-voorzitter Siets Wassenaar, oud-secretaris Gre Dobber, oud-voorzitter en schaatstrainer Willem Oudt en oud-marathonschaatser Jan Roos.
Accommodatie: we hebben een eigen veldje aan de Beemster Uitwatering waarop we een koek en zopie kunnen zetten. Afgelopen jaar hebben we ook een ijsbaan gemaakt op de betonplaat van een oude kas.
Websitewww.ijscluboudendijk.nl.
E-mailadresinfo@ijscluboudendijk.nl.
Clubblad: we maken nieuwsbrieven.
Verenigingsmotto: met elkaar sterk.
Feestelijkheden: vorig jaar bestond de club 125 jaar, nu komt er nog een onthulling van een replica van een oud tegeltableau. En jaren geleden hebben we een Westfriese ijsbruiloft gehad.
We willen in de toekomst graag: een nieuwe koek-en-zopietent.
Wij zijn de leukste ijsclub, omdat: we zodra er ijs ligt actief zijn om iets te organiseren (desnoods op een ijsbaan op een betonplaat), we meedoen met dorpentochten én we ieder jaar een loop organiseren.
Tot slot: onze 'Gouden Tip' voor andere verenigingen: zorg voor een goed samenwerkend bestuur en veel vrijwilligers.